diumenge, 5 de maig del 2013

El Secret de la Vida Eterna


Del 17 de maig al 18 d’agost de 2013



Mòmia del sacerdot d'Ankhhor període. 650-625 aC

“Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna” explora els complexos rituals relacionats amb la mort i l’altra vida a l’antic Egipte, que durant segles han intrigat i fascinat estudiosos i viatgers. Aquesta exposició excepcional presenta els tresors del Rijksmuseum Van Oudheden de Leiden (Holanda), conegut arreu del món per les seves col·leccions d’egiptologia.


La idea de “morir per tornar a néixer” exigia conservar el cos del difunt i, per aquesta raó, al llarg dels segles els antics egipcis van anar perfeccionant l’art de la momificació. Aquest tema apassionant s’analitza i s’explica mitjançant objectes procedents de diferents cambres funeràries i períodes.

Les tecnologies modernes han permès que els científics i els arqueòlegs ampliïn els seus coneixements sobre les malalties, els hàbits alimentaris i les condicions de vida a l’antic Egipte. És per això que la mostra inclou imatges de tomografies computades i de plaques radiològiques que el museu ha realitzat a les mòmies incloses dins l’exposició.

Aquesta mostra permetrà ampliar els coneixements dels seus visitants sobre la creença en la vida després de la mort a l’antic Egipte i sobre la tasca que duen a terme arqueòlegs i científics per desentrellar el passat. Les mòmies esdevenen aquí testimonis cabdals del passat i ens revelen tots els seus secrets.

Exposició ideada pel Musée de la Civilisation del Quebec (Canadà), en col·laboració amb el Rijksmuseum van Oudheden de Leiden (Països Baixos) i produïda per l’Obra Social ”la Caixa”.



CONFERÈNCIA INAUGURAL
Dijous 16 de maig I 19.00 h
Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna
A càrrec de Christian Greco, comissari de l’exposició
La conferència serà impartida en llengua anglesa. Hi haurà servei d’interpretació al català. Cal presentar document identificador


Informació addicional

Horari: De dilluns a divendres, de 9.00 a 21.00 h
Dissabtes i festius, d’11.00 a 14.00 h i de 16.00 a 21.00 h

Nit dels Museus
Dissabte 18 de maig
Exposició oberta fins a les 24.00 h




.




Japonisme

La fascinació per l’art japonès
Del 14 de juny al 15 de setembre de 2013


Dona entre la pluja. Kusakabe Kimbei. c. 1870



El japonisme, una de les expressions artístiques més riques i polièdriques del segle XIX, és un moviment artístic molt conegut internacionalment. L’interès pel Japó es va estendre arreu d’Europa durant la segona meitat del segle XIX gràcies a iniciatives d’abast internacional tan influents com l’establiment i els productes art nouveau de Siegfried Bing, que va deixar la seva empremta en l’obra d’artistes de l’impressionisme, del postimpressionisme, del simbolisme i fins i tot de l’avantguarda.


El japonisme a Espanya va néixer cap a la dècada de 1870 i va tenir el seu període de més influència al tombant de segle i al voltant dels grans artistes del Modernisme, amb una gran riquesa de propostes estètiques i amb obres tan diverses com les de Marià Fortuny, Pablo Picasso o Joan Miró. En aquest sentit, Espanya, i especialment Catalunya, disposa d’un corpus d’obres japonistes molt abundant, però encara molt poc conegut.



CONFERÈNCIA INAUGURAL
Dijous 13 de juny 19.00 h
Japonisme. La fascinació per l’art japonès
A càrrec de Ricard Bru i Turull, comissari de l’exposició




Informació addicional:

Horari: De dilluns a divendres, de 10.00 a 20.00 h
Dissabtes, diumenges i festius, de 10.00 a 21.00 h
Preu: Preu entrada: 4 €
Visites comentades per al públic general
Dimarts, a les 18.00 h
Dissabtes, a les 19.00 h

CaixaForum Barcelona


Seduïts per l’art


Passat i present de la fotografia
Del 22 de febrer al 20 de maig de 2013






L’Obra Social ”la Caixa”, en col·laboració amb la National Gallery de Londres, presenta aquesta innovadora exposició sobre la relació entre els grans mestres de la història de l’art, la fotografia de mitjan segle xix i el fascinant treball de fotògrafs contemporanis desenvolupats en relació amb els seus antecessors.


“Seduïts per l’art. Passat i present de la fotografia” presenta, d’una banda, la història de l’art com a motor d’innovació de la fotografia del segle XIX i, de l’altra, els orígens de la fotografia com a catalitzadors del treball de fotògrafs contemporanis. Les pintures i les obres fotogràfiques, antigues i contemporànies, es presenten agrupades d’acord amb els gèneres tradicionals, com el retrat, la natura morta o el paisatge, per poder explorar les relacions que s’hi estableixen tant pel que fa a l’estil visual, com a l’experimentació tècnica o al mètode artístic.


L’exposició reuneix alguns dels fotògrafs britànics i francesos més importants, juntament amb les obres dels artistes contemporanis internacionals, entre les quals hi ha fotografies vídeos especialment creats per a l’exposició i que no s’han mostrat mai al públic. Així, obres excepcionals dels grans mestres com ara Gainsborough, Ingres, Vernet o Fantin-Latour dialoguen amb artistes contemporanis de la talla de Craigie Horsfield, Rineke Dijkstra, Thomas Struth, Richard Learoyd, Ori Gersht i Beate Gütschow, que a la vegada exploren el deute que tenen amb els seus predecessors del segle XIX, com Julia Margaret Cameron, Gustave Le Gray o Roger Fenton, també presents dins de la mostra.



Horari: De dilluns a divendres, de 10.00 a 20.00 h

Dissabtes, diumenges i festius, de 10.00 a 21.00 h
Preu: Preu entrada: 4 €
CaixaForum Barcelona