diumenge, 24 de febrer del 2008

Zhù Yì!







Zhù Yì!


Fotografia actual a Xina
Zhù Yì, paraula agafada del xinès mandarí, se centra en la traducció més literal, ‘atenció’, amb el propòsit de donar-nos a conèixer què veuen els joves artistes xinesos en les seves ciutats, què n’enyoren, què els ha marcat, què els preocupa, els seus somnis…
Zhù Yì! Fotografia actual a Xina és una invitació a descobrir la nova Xina a través de la selecció de 109 obres creades entre el 1994 i el 2006 pels 31 artistes que participen en aquesta exposició. Els artistes seleccionats confronten els usos de la història i de la realitat de la globalització avui dia.
Després de l’estricte control ideològic de la Revolució Cultural, l’art xinès va començar a reviure durant els anys vuitanta, va destacar a mitjans dels noranta i és ara, amb aquesta nova generació, quan ha evolucionat i mira cap al passat com un objecte exòtic, enllaçant possibles perills i gaudis d’una cultura global amb una càrrega important de fervor irònic i lacònic.
Pendents de la vida diària i de l’alineació en les ciutats del futur, quan la vulnerabilitat als atacs atòmics i terroristes és cada vegada més gran, els artistes xinesos conviuen amb un altre perill que s’ha detectat: la creixent sensació de buit que genera la incontrolable febre consumista que sorgeix d’aquest procés.
A vegades amb malenconia a causa de la idea d’un passat mític, i a vegades amb l’optimisme de qui és conscient d’estar entrant en una etapa nova, aparentment pròspera, en aquesta exposició els artistes reflecteixen la complexitat de les influències culturals i la manera que poden ser projectades, dosificant la bellesa i la passió en els seus treballs.
Els artistes seleccionats per a aquesta mostra fan servir temes coincidents o reiteren idees, sota formes estètiques que adquireixen caràcter propi de la mà de cadascun d’ells. Compromesos tots amb la societat xinesa, plasmen diferents tipus de preocupacions en cadascuna de les seves fotografies. Amb estils diversos, són un referent del que passa en aquell país, del qual tenim una visió tan deformada i incompleta.





del 21 de febreral 25 de maig
dimarts a divendres: 11-14 i 16-20:30 h

dissabte: 11-20:30 h

diumenges i festius: 11-15 h



La Rambla, 99 . 08002 Barcelona . Tel 93 316 10 00