dissabte, 14 de juny del 2008

El Pavelló de les Peònies


Autor Lisa See
Editorial: EDICIONS 62

"La mare m'havia educat perquè mai no mostrés els meus sentiments, però quan llegia El pavelló de les peònies sentia força coses: amor, tristesa, felicitat. Ara que veia la història representada al meu davant, les meves emocions creixien..." . Amagada darrere les gelosies del jardí, la Peònia assisteix per primera vegada a la representació d'El pavelló de les peònies, una de les òperes xineses més famoses de tots els temps, però prohibida a les dones perquè les indueix a comportaments impropis. Som a la Xina del segle XVII. Les noies de bona família han estat educades per obeir. No poden triar el seu marit, però ningú no els pot impedir somiar en l'amor. Aquella nit, la Peònia decideix somiar. I el seu destí, com el de l'heroïna de l'òpera, queda estroncat per sempre.
Com ja va fer a Flor de Neu i el ventall secret (2006), Lisa See continua en la línia d'exploració del passat i es capbussa en uns fets reals: la història de tres dones xineses que, una després de l'altra, es van casar amb el mateix marit i juntes van escriure El comentari de les tres vídues (1694); aquesta obra és un compendi de reflexions i opinions sobre El pavelló de les peònies, òpera que encara avui provoca les crítiques i censures del govern xinès.
"Extraordinària. De nou Lisa See pren un capítol desconegut de la història xinesa, es documenta minuciosament sobre els costums i les creences de l'època, i el converteix en una magnífica novel·la. Molt recomanable.", Library Journal