dimarts, 14 de setembre del 2010

La Residència


del 9 de setembre al 30 de novembre


La Residencia de Estudiantes de Madrid, punt de trobada entre els intel·lectuals catalans i els de la resta d’Espanya, commemora el centenari durant el 2010 i 2011 i la Generalitat de Catalunya s’ha sumat al programa d’actes amb l’exposició “100% Residència. 1910-2010. La Residencia de Estudiantes compleix cent anys”, que es pot visitar entre el 9 de setembre i el 30 de novembre a la Sala 1 del Palau Robert de Barcelona.
L’acte inaugural va tenir lloc el dijous 9 de setembre, al Palau Robert, amb la presència del director general de Difusió Corporativa, Jordi Fortuny; de la directora de la Residencia de Estudiantes, Alicia Gómez Navarro; del comissari de l’exposició i del centenari de la Residencia, José García-Velasco, i del delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, José Cuervo.
La Generalitat de Catalunya i la Residencia de Estudiantes han col·laborat en l’organització d’aquesta exposició sobre la història i l’actualitat de la Residència, que ha mantingut sempre una vinculació especial amb Catalunya i va ser un dels nuclis principals de modernització científica, educativa i social entre el 1910 i el 1936. S’hi donen a conèixer les idees, els moments més importants i els protagonistes de la Residencia, un lloc de referència en la història i la cultura contemporània europea i punt d’acolliment i difusió de la cultura catalana a Madrid. Protagonistes destacats en la vida de la Residència van ser personatges rellevants com ara Juan Ramon Jiménez, Miguel de Unamuno, José Moreno Villa, Salvador Dalí, Federico García Lorca, Luis Buñuel, Gabriel Celaya o Severo Ochoa, entre molts d’altres.
L’exposició es desenvolupa en els àmbits següents: “Introducció”, “Un projecte modernitzador”; “Mirant Europa”; “Una nova educació”; “L’esperit de la casa”; “La Residencia de Señoritas”, “El Rusc científic”; “Viure a la Residencia”; “L’eterna joventut”, “Laboratori de Cultura”; “Assolint l’excel·lència”, “El final d’un projecte”, “La Residencia, avui”, i “Catalunya i la Residencia”.
La Residencia de Estudiantes, que va obrir les portes a Madrid l’1 d’octubre de 1910, va ser creada per la Junta para Ampliación de Estudios e Investigaciones Científicas (JAE), i inspirada per la Institución Libre de Enseñanza (ILE). La vinculació especial de la Residencia amb Catalunya, tant en l’època històrica com en l’actual, ha afavorit la trobada entre els intel·lectuals catalans i els de la resta d’Espanya.
Els intercanvis entre la Residencia i algunes institucions de la cultura catalana van ser importants durant el primer terç del segle XX, fruit de la col·laboració entre la Junta para la Ampliación de Estudios, de la qual depenia la Residencia, i l’Institut d’Estudis Catalans, dos organismes amb vocació de modernització i renovació científica. Una col·laboració que s’ha mantingut fins a l’etapa actual en què la Residència s’ha convertir en receptora freqüent de representants de la ciència i la cultura catalanes.
Una mostra d’aquesta sostinguda relació va ser la concessió del Premi Blanquerna a la Residencia de Estudiantes el 1999, atorgat per la Generalitat de Catalunya “per la seva contribució al desenvolupament, la promoció, el coneixement i la projecció de Catalunya”.


Palau Robert


Passeig de Gràcia, 107 08008 Barcelona
Horaris: de dilluns a dissabte: 10-19 h; diumenges: 10-14.30 h


les rutes pirinenques del naixement de Catalunya


de l'11 d’agost al 7 de novembre

L’exposició fotogràfica “Pirineu comtal: un viatge pel naixement de Catalunya” es presenta al jardí del Palau Robert de Barcelona entre l'11 d’agost i el 7 de novembre. Aquesta exposició mostra als visitants la història del naixement de Catalunya, la història de com una societat hereva del món romà i visigòtic va adquirir, a les valls pirinenques catalanes, entre els segles IX i XI, una identitat diferenciada que es manifesta en una llengua pròpia, el català, i un nom de país, Catalunya.
El projecte “Pirineu comtal: rutes del naixement de Catalunya” és el primer d’aquestes característiques que va posar en marxa la Direcció General de Turisme, del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, i proposa recórrer els territoris d’onze dels antics comtats que van ser escenari de la configuració i del naixement del país:
• Comtat de Berga: a l’ombra del Pedraforca• Comtat de Besalú: la Cort d’en Tallaferro• Vescomtat de Cardona: els reis sense corona• Comtat d’Empúries: el comtat independent• Comtat de Girona: la frontera de l’imperi• Comtat d’Osona: clau de volta de la Catalunya Vella• Comtat de Pallars Jussà: els senyors de la muntanya• Comtat de Pallars Sobirà: romànic entre muntanyes• Comtat de Ribagorça: la llum de les imatges• Comtat de Ripoll: terra de comtes i abats• Comtat d’Urgell: una catedral entre heretges i sants
A internet, al web del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, també s’hi pot trobar informació sobre aquestes rutes, sobre la història de cada comtat, una selecció dels monuments, museus i conjunts medievals més importants, com també fotografies, panoràmiques 360° i enllaços per configurar l’itinerari i organitzar el viatge. D’altra banda, al web de l’Agència Catalana de Turisme s’hi pot obtenir el mapa-guia de la ruta.

http://www.blogger.com/www.gencat.cat/diue/serveis/publicacions/turisme/index_es.html
http://www.catalunya.com/

Palau Robert
Passeig de Gràcia, 107 08008 Barcelona
Horaris: de dilluns a dissabte: 10-19 h; diumenges: 10-14.30 h