divendres, 16 de maig del 2008

El Romànic i la Mediterrània

El Romànic i la Mediterrània. Catalunya, Toulouse i Pisa (1120-1180)
Museu Nacional d’Art de Catalunya
Data: 29 de Febrer de 2008 - 18 de Maig de 2008
Preu: 5,50 €

Relleu de l'abadia de la Grassa


El ressorgir de la monumentalitat a la Mediterrània occidental durant el segle XII va estar marcat per la mirada a l’antiga Roma. Sarcòfags i arcs honoraris romans van servir d’inspiració als artistes del romànic, des de l’anomenat Mestre de Cabestany fins als escultors de la portalada de Ripoll. Tot això en un marc d’afirmació política i expansió territorial, protagonitzat per Ramon Berenguer IV (1131-1162), que va posar en contacte els comtats catalans amb dos dels grans centres creatius de l’Europa meridional: Toulouse i Pisa.
La rigorosa selecció d’obres, en bona part procedents de França, Itàlia, la Gran Bretanya i els Estats Units, permet un acostament molt complet a aquest moment artístic, en què es duu a terme la renovació del paisatge monumental d’aquests territoris. Encara que estan representades les diverses tècniques del romànic, des de la talla fins a la pintura sobre taula, l’escultura en pedra n’és la gran protagonista, per tal de proporcionar al visitant un complement a la cèlebre col·lecció permanent de pintura mural del MNAC.
Passat i futur conviuen en aquesta exposició gràcies a la reconstrucció virtual de la portalada de Ripoll, un projecte pioner al món liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya, que ens ofereix una visió única d’una de les peces més emblemàtiques d’aquest període.
Tot just acabats de commemorar els cent anys de la descoberta del romànic a Catalunya, el MNAC presenta aquesta ambiciosa mostra que assoleix una fita inèdita: exhibir en un mateix espai les grans obres mestres d’aquest període, la majoria de les quals no s’havien vist mai al nostre país.

Oblidant Velázquez. Las Meninas



Exposició al Museu Picasso
Oblidant Velázquez. Las Meninas
Del 16 de maig al 28 de setembre de 2008

Aquesta exposició vol posar en relleu una part fonamental de la col·lecció del museu, tot explorant els lligams de Picasso amb la tradició pictòrica espanyola, especialment amb Velázquez, i proposant noves lectures sobre la sèrie Las Meninas a través de les nombroses interpretacions i aportacions que diversos artistes contemporanis n’han realitzat posteriorment.
Entre l’agost i el desembre del 1957, al seu estudi de La Californie, a Canes, Picasso emprèn una exhaustiva anàlisi de Las Meninas de Velázquez en la línia de les interpretacions d’obres de grans artistes (Manet, Courbet, Poussin, Delacroix, El Greco, Cranach...) que va realitzar a partir del final de la segona guerra mundial. Aquesta sèrie de cinquanta-vuit olis, constituïda per quaranta-quatre interpretacions de l’obra de Velázquez, nou Els colomins, tres paisatges i dues interpretacions lliures, va ser donada íntegra per l’artista al Museu Picasso de Barcelona l’any 1968.
El mateix Picasso ens va explicar quina va ser la seva actitud de partida a l’hora de realitzar les seves Meninas , tal com va recollir Sabartés al seu llibre L’Atelier de Picasso, publicat l’any 1952: “Si algú es posés a copiar Las Meninas amb tota la bona fe, posem per cas, en arribar a un cert punt, i si qui copiés fos jo, em diria: I si posés aquest una miqueta més a la dreta o a l’esquerra? I provaria de fer-ho a la meva manera, oblidant Velázquez”.
No es tracta per tant únicament de projectar-se cap al passat per mostrar les continuïtats i les ruptures de Picasso amb la tradició Pablo Picasso , sinó també d’estudiar la pervivència del motiu de Las Meninas al llarg de la història de l’art fins al moment present tot recollint les revisions contemporànies existents, que dialoguen ja no només amb l’obra de Velázquez sinó també, i de manera molt evident, amb les creacions de Picasso. Es tracta, per tant, d’una exposició que convida el visitant a redescobrir la col·lecció del museu i la seva exposició permanent sota la llum d’aquesta nova contextualització.


Museu Picasso
Montcada 15-23 -08003- Barcelona
Tlf 93 256 30 00
Fax 93 315 01 02
museupicasso@bcn.cat
De dimarts a diumenge (festius inclosos): de 10 a 20 hores
Accés a les sales fins 30 minuts abans del tancament
Dilluns no festius tancat
Dia de tancament anual durant les dates de l’exposició: 25 de juny