dissabte, 21 de febrer del 2009

Enric Casanovas. Escultor i amic

La Fontana d'Or acull l'exposició «Enric Casanovas. Escultor i amic»

Fins el proper 8 de març, la Fontana d'Or acull l'exposició "Enric Casanovas. Escultor i amic", un recorregut pel món més íntim de Casanovas a partir de la correspondència que l'escultor va mantenir amb artistes com Picasso o Sunyer, crítics d'art o poetes com Salvat Papasseit. La comissària de l'exposició, la historiadora de l'art Susanna Portell, ha explicat que permet conèixer el Casanovas més desconegut, un escultor 'molt estimat' pels seus amics.


















Noms de gran renom internacional com el de Picasso

Precisament Portell ha explicat que un dels aspectes que més 'il·lusió' li ha fet de l'exposició, és descobrir la relació que mantenien Casanovas i Picasso per correspondència.

Les cartes destil·len 'molt sentit de l'humor' tant per part de Picasso com del mateix escultor. També reflexa el fort arrelament de Picasso a Catalunya perquè les darreres cartes les escriu en català i, fins i tot, en signa una amb el nom de 'Pau'. A més, també hi ha un document molt curiós que és un llistat de perfums que la companya de Picasso demana a Casanovas que li porti des de Barcelona quan estaven a Gósol.

Des de Ceret, Manolo Hugué i Frank Burty Haviland

Tant la singular personalitat de l'escultor Manolo Hugué, com l'encant del paisatge i la seva gent, atreuen a Ceret nombrosos artistes, entre 1911 i 1913. Ceret es converteix en un dels centres més vius i actius de l'art d'avantguarda. Enric Casanovas, responent a les invitacions que li fan arribar per via epistolar els seus amics Manolo Hugué i Frank Burty Haviland hi sojorna durant diferents períodes, els anys 1911, 1912 i 1913. A Ceret, Casanovas també coincideix amb artistes com Picasso, Braque, el músic Déodat de Séverac i el seu gran amic Joaquim Sunyer.

Des de Catalunya, Joaquim Sunyer i Joan Salvat-Papasseit

Tot i que són molts els escenaris compartits per l'un i l'altre –París, Ceret, Sitges, el Montseny, Barcelona-, Mallorca esdevé per a Enric Casanovas i Joaquim Sunyer un indret molt especial. Enric Casanovas invita el seu amic a compartir-hi estada de treball a finals de 1915, i tots dos protagonitzen investigacions cabdals dins les seves trajectòries respectives. Poc abans, Joaquim Sunyer ha quedat extasiat davant el paisatge de Banyuls, descobert en companyia de Maillol, i ho ha volgut compartir per via epistolar amb l'amic Casanovas.

Els projectes de treball, com el monument de Casanovas al Dr. Benaprès, a la localitat de Sitges, en uns anys d'especial efervescència artística d'aquesta localitat, esperonat pel mateix Joaquim Sunyer, així com les excursions i la família, els mantenen units tota la vida.

L'exposició també recull l'amistat i admiració que es professaren Enric Casanovas i el poeta Joan Salvat-Papasseit. Cada cop més malalt i reclòs en diversos sanatoris de Castella o de la Catalunya Nord, a partir de 1921, Salvat-Papasseit escriu sovint al seu amic Casanovas i amb ell comparteix un fort sentiment nacionalista. Tots dos, tanmateix, tenen altres amics comuns, com Joaquim Sunyer i Manolo Hugué. Salvat li dedica dos poemes, 'Cançó de l'amor efímera' i 'Mester d'Amor'.



Centre Cultural de Caixa Girona Fontana d'Or


DatesDel 23 de gener fins al 28 de març de 2009


C/ Ciutadans, 19, 17004 Girona Tel: 972.20.98.36